ILA Mässan 2010

Medlemmar publicerar sina bilder här. Vi väljer bästa i en omröstning och utnämnar vinnare en gång om året.

Moderator: Henrik

Användarvisningsbild
Johan
Inlägg: 636
Blev medlem: ons apr 26, 2006 6:56 pm
Ort: Trelleborg
Certifikat innehav: PPL

ILA Mässan 2010

Inlägg av Johan »

Även denna gång fick det bli ett besök på ILA Mässan i Berlin. Kanske inte så mycket för själva mässan, utan det var nog mer flygningen som lockade...

Slot tid kl 09.00LT, gjorde att hjulen lättade från svensk mark kl 0700LT.
Planderad flygtid var exakt 2 timmar.
Destinationen var Schönenfeldt trots deras rekommendationer om att välja Schönhagen istället om man kom VFR.
Men nu var ju mässan på Schönenfeldt så varför flyga någon annan stans? :D

Schönenfeldt hade dessutom spridit ut lite skrämselpropaganda (kan vi väl konstatera så här i efterhand) som gjorde att vi var laddade till tänderna med kartor förbereda, slotnummer som skulle rapporteras m.m. m.m.

Efter att ha fått klart att lämna Sweden Control så försökte vi få kontakt med Bremen information. Men det var helt tyst. Direkt började diskussionerna om radion hade lagt av. Det var knäpptyst överallt.
Vi flög dock vidare, vi var ju i G-luft så det var lugnt.
Till slut kom det ett långt radiomeddelande om att frekvensen var stängd, men det då var vi så nära Berlin så vi stod över att kalla upp Bremen.
Nu gjorde vi oss förbereda på en stimmig inflygning och landning. Men det hände ingenting. Vi var i stort sett ensamma på tornfrekvensen och efter att ha hamnat på medvinden bana 25 så blev det nästan omgående med klart inflygning. Ingen vind att tala om och inga problem med taxningen. Blev uppmötta av en Follow Me som tog oss till plattan. Efter lite kallprat med Follow Me killen på morgontrött tysk-engelska, så var vi redo.

75 Euro senare, för att ha slitit minimalt på deras bana, så lufsade vi iväg ivriga att se vad dagen hade att erbjuda.
Väl på plats så var det vad vi förväntade oss: flygplan i massor!
Här är några bilder:

Bild
De vanliga aerobatiska inslagen fanns givetvis.

Bild
Lite GA kärror fanns det med. Den här från Cessna var en riktig skönhet...

Bild
Kan inte sluta imponeras av den här giganten. Tystaste starten på hela dagen, inkl 737 och A319 från reguljärbolagen som landade och startade mellan uppvisningarna.

Bild
Stora helikoptrar fanns det också. Den här "flygande bussen" brände av drygt 400 liter bränsle i timmen. Det var en svart röksvans under den under hela flyguppvisningen den gjorde...

Bild
Obligatorisk vybild. Från hemresan.

Flygningen hemåt var lika problemfri. Vi möttes av en rejäl vind här hemma, men Martin som flög hem satte ner SE-LOH på ett suveränt sätt!

17 juni 2012 är det dags igen!
Johan
PPL (SEP, IR), UL-B

Användarvisningsbild
Sten Johnson
Inlägg: 79
Blev medlem: mån jul 03, 2006 9:05 pm
Ort: Malmö
Kontakt:

Inlägg av Sten Johnson »

Det har blivit en vana för mig, att följa med SFF till ILA i Berlin. Det brukar alltid inspirera till några teckningar. En av höjdpunkterna i den stora flygshowen var en Me 109 G. En stiftelse inom EADS äger och vårdar planet föredömligt. Att uppleva "brrrruummmmmet" och kraften från Daimler Benz motorn när 109:an smidigt virvlade runt över Schönefeldt flygplats och få se denna helgonförklarade "warbird", var värd nästan hela resan. Det blev en teckning av Catalinan också. Den har med sitt annorlunda utseende en slags charm, som alltid tilltalat mig. Den var ju u-båtarnas skräck och piloternas välsignelse när de hamnat i drickat. Den första typen flög 1935 och blev snabbt populär bl.a. för den kunde hålla sig i luften i ca 18-timmar. En teckning hjälper till att bevara minnet av upplevelserna. Håll till godo, kan jag förmedla lite av känslan, så har jag lyckats. Vädret var tyvärr inte det bästa (lördagen 12/6), gråmulet och en del regn. Men ändå fullföljdes det mesta av det omfattande uppvisningsprogrammet..
Nästa flygevenemang för mig är; Eslöv (2-4/7). Duxford (8-11/7 med SFF).

Hälsn Sten "Tecknare" Johnson
Bild

Bild

Användarvisningsbild
Johan
Inlägg: 636
Blev medlem: ons apr 26, 2006 6:56 pm
Ort: Trelleborg
Certifikat innehav: PPL

Inlägg av Johan »

Trevligt Sten!
Vi var också där den 12:e och regnet efter lunch var inget kul...

Men det var flygbart :-)
Johan
PPL (SEP, IR), UL-B

Skriv svar