Jag brukar, när det är tryggt att göra så, någon gång under utbildningen stänga av motorn på detta sättet. När jag gör det brukar jag förvarna eleven - iallafall direkt före.
Avsikten med övningen är,
* upplevelsen av den tystnad som uppstår när motorn inte är igång.
* vidare försvinner propellerströmmen över stjärten, dvs över höjd- och sidroder, endast farten bidrar då till att skapa moment från rodren.
* att visa eleven att flygplanen är fullt manöverbart och att det "bara" är att fortsätta att flyga, men lite annorlunda.
Jag flög en heldel motorseglare under 80-talet och där stängde vi av motorn stup i ett. En Eurostar har andra glidtal, och här är det inte normalt att inte propellern snurrar, men med erfarenhet från motorseglaren så har jag med mig att det inte är så hemskt dramatiskt när motorn stoppar (stängs av).
Själv drog jag av till tomgång på kort final vid ett tillfälle och den motorn stoppade! Utan tid till återstart var det bara att landa, lite puls fick jag nog men utan erfarenhet av att flyga med avstängd motor så hade den nog blivit betydligt högre. Co-piloten reagerade så.
Pröva nu inte detta själva! Om ni villl så gör jag gärna övningen med er.
Detta gör vi varje gång som segelflygare
Ursäkta den taskiga kommentaren, kunde inte låta bli.
Förresten när jag ändå är här.
Har ni sett vad vi har fått på Sövde?
Ett par kolleger inköpte den här och de vill
gärna åka runt och visa upp den! http://www.gyroflyg.se/index.html